Hierbij een krantenartikel (24-11-2009) over de Gelderse Roos-workshop door mij gegeven:

 

 

 

 


EDE - In Cultura vond zaterdag de opening van de expositie “Kunst maken, kunst beleven” plaats. De expositie is onderdeel van ‘kunst om te vieren’ een project van De Gelderse Roos om aandacht te vragen voor het wegnemen van de drempel naar de psychiatrie. De kunstwerken zijn gemaakt door (ex)cliënten van de Gelderse Roos Veluwe Vallei onder leiding van twee professionele kunstenaars.
 

De expositie is onderdeel van ‘kunst om te vieren’ een project van De Gelderse Roos om aandacht te vragen voor het wegnemen van de drempel naar de psychiatrie. Foto: Albert willemsen

 

De Gelderse Roos viert de jubilea van Ypsilon (25 jaar), Schizofreniestichting (20 jaar), Anoiksis (10 jaar) en Verwenzorg (10 jaar) met drie kunstprojecten in Arnhem Tiel en Ede. Omdat de locatie Wolfheze bekend is bij de meeste mensen, wil de instelling voor geestelijke gezondheidszorg nu ook eens de aandacht geven aan een aantal andere locaties in Gelderland. In Ede hebben kunstenaars Wilfried van Maagdenberg en Leo Dekker enthousiast gewerkt met de deelnemers in verschillende workshops.


Van Maagdenberg heeft binnen het thema ‘belevingen’ met deelnemers van Veluwe Vallei gewerkt. In vijf middagen hebben zij in het atelier van de kunstenaar beelden van steen gemaakt. Kunstenaar Leo Dekker heeft drie dagdelen bij Dagbesteding Prisma met cliënten gewerkt aan een schilderproject waarbij experimentele fresco’s zijn gemaakt. Dekker geeft in het dagelijks leven les aan ‘geestelijk gezonde’ volwassenen. Het werken met een andere doelgroep was voor hem een leuke ervaring. ‘Het ging heel spontaan en de deelnemers waren superenthousiast. Mensen met een psychiatrische achtergrond hebben vaak meer gevoel voor kunst en zijn intuïtief beter ontwikkeld. Ze stappen makkelijker in het proces van kunst creëren dan ‘normale’ Mensen’.


Cliënten

Deelneemster Janny Onderstal heeft met veel plezier deelgenomen aan het kunstproject. Ze toont met trots haar kunstwerk die ze onder begeleiding van kunstenaar Dekker heeft gemaakt. ‘Ik heb al eerder deelgenomen aan een kunstproject in Wolfheze en toen ik hoorde dat dit project in Ede zou starten, wilde ik direct meedoen’. Ook de andere deelnemers zijn erg enthousiast over het kunstproject. Sommigen waren zo fanatiek dat ze wel twee kunstwerken hebben gemaakt en een ander kwam zelfs een uur te vroeg naar de workshop bij Prisma.